Check je aangifte opnieuw na ontvangen definitieve aanslag

Het is inmiddels zover: de aangifteperiode van 2021 is afgelopen. Veel mensen zullen zelfs al een blauwe envelop hebben ontvangen met de definitieve aanslag. Ook na deze definitieve aanslag is het nog mogelijk om wijzigingen in je belastingaangifte toe te passen en eventuele fouten op te lossen. Wil je zeker zijn van je aanslag? Check, check, dubbel check. Controleer je aangifte binnen zes weken na je definitieve aanslag opnieuw op eventuele fouten via de Aangiftecheck en voorkom dat je te veel belasting betaalt. 

Waarom aangifte opnieuw checken?

We horen het je denken: “Ik heb mijn belastingaangifte al gedaan. Waarom moet ik deze opnieuw controleren?”. Dit is de reden: uit circa 40.000 aangiften via de Aangiftecheck blijkt dat één op de vier Nederlanders per abuis te veel belasting betaalt.

Eén van de moeilijkste onderdelen is het optimaal verdelen van inkomen tussen fiscaal partners. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om hypotheekrente, box 3-vermogen en aftrekposten. Door de complexiteit van de belastingaangifte valt de optimale verdeling niet meer te beredeneren. Uit de Aangiftecheck constateren wij dat veel belastingbetalers hierdoor te veel belasting afdragen.

Kan ik mijn aangifte nog aanpassen?

De vraag: “Kan ik mijn belastingaangifte nog aanpassen?”, is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Het antwoord hierop: ja, dit kan zeker. Nog belangrijker is de vraag: “Hoe lang heb ik om mijn belastingaangifte aan te passen?”. Daar geven we je graag antwoord op.

De Belastingdienst garandeert dat iedereen die vóór 1 april aangifte doet meestal vóór 1 juli een definitieve aanslag ontvangt. De regel is dat fouten nog gewijzigd kunnen worden. Hiervoor geldt normaal gesproken een periode van vijf jaar. Echter, dit geldt niet voor de verdeling van de inkomsten en aftrekposten tussen fiscaal partners. Dit onderdeel dient al binnen zes weken na de datum van de definitieve belastingaanslag te worden gewijzigd. Het is juist deze verdeling van inkomsten en aftrekposten waar de meeste mensen een foutje maken.

Ga je zelf je belastingaangifte checken? Lees in onze vorige blog hoe je dit het beste doet met onze top 5 tips.

Rechtsbescherming

De Belastingdienst heeft het wettelijke recht tot vijf jaar terug na te vorderen. Wij vinden dat je in alle gevallen eenzelfde termijn moet krijgen om de definitieve aanslag te kunnen herzien, indien dit leidt tot een lagere belastingheffing. Dit is niet alleen in het belang van je portemonnee, maar ook in het belang van de belastingmoraal in Nederland. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat de Belastingdienst eerlijk en rechtvaardig belasting heft.   

Aangifte wijzigen voor en na definitieve aanslag

Je kunt je belastingaangifte niet vaak genoeg controleren. We maken bij de controle van je aangifte onderscheid tussen:

  • Definitieve aanslag (nog) niet ontvangen
  • Definitieve aanslag wel ontvangen

Heb je nog geen definitieve aanslag ontvangen? Dan kan je de aangifte ook na 8 mei controleren met de Aangiftecheck. Eventuele verbeteringen kan je gewoon verwerken in je belastingaangifte en opnieuw indienen bij de Belastingdienst.

Heb je al wel een definitieve aanslag ontvangen? Het is nog steeds mogelijk om je aangifte opnieuw te openen en te wijzigen. Let op: houd er rekening mee dat je de gewenste wijzigingen binnen zes weken doorvoert, zoals eerder genoemd. De reden hiervoor is dat een specifiek onderdeel van de belastingaangifte, namelijk de verdeling van de inkomsten en aftrekposten tussen fiscale partners, al binnen zes weken dient te worden gewijzigd. Doe je dit niet binnen deze tijd? Dan ben je te laat.

Besparingen

Uit onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat één op de vier mensen onnodig te veel belasting afdraagt. Dit jaar zijn er via de Aangiftecheck ruim 46.000 aangiften gecontroleerd. Deze controles hebben een besparing opgeleverd van ruim € 2,1 miljoen. Het gaat om een gemiddelde besparing van ruim €200,- per persoon, met uitschieters tot wel €500,-.

Samenvatting

De aangifteperiode in 2021 is per 8 mei afgelopen. Velen jullie zullen inmiddels de definitieve aanslag hebben ontvangen. Ook weten we dat veel mensen onnodig te veel belasting betalen.

Conclusie: ook na de definitieve aanslag raden we ten zeerste aan om je aangifte nog eens goed te controleren. En hier helpt de Aangiftecheck je uiteraard graag bij.

Neem contact op

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Kijk eens tussen onze veelgestelde vragen, grote kans dat jouw antwoord daartussen staat. Of ben je benieuwd naar jouw kans op voordeel? Controleer je belastingaangifte met de Aangiftecheck. Vragen? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer in een persoonlijk gesprek. 

Terug naar PUBLICATIES

Check ook je belastingaangifte