Veelgestelde vragen

De Aangiftecheck doet een check op de pdf van de aangifte inkomstenbelasting vanaf het jaar 2016. Maar aan welke eisen moet de aangifte voldoen wil de Aangiftecheck die aangifte verwerken? Ten eerste moet het gaan om een origineel, niet bewerkte pdf van de Belastingdienst. Ten tweede, de aangifte moet wel tot het eind ingevuld zijn. Anders krijgt je de melding dat het bestand onvoldoende gegevens bevat. Ten derde, het pdf van de belastingdienst moet wel de aangifte bevatten en niet alleen de berekeningen van de aanslag. Voor het gebruik van de Aangiftecheck heb je dus je volledige aangifte nodig, anders kan het programma je aangifte niet ‘lezen’. Krijg je dus een melding dat de aangifte onvolledig of niet juist is, check dan zelf even of het wel gaat om de originele aangifte van de Belastingdienst en of de inhoud wel de hele aangifte is. Kom je er niet uit, mail dan naar info@aangiftecheck.nl.  We helpen je graag!

Nee hoor. Sterker nog, de Aangiftecheck kun je het beste inzetten als je de aangifte op Mijn Belastingdienst wel al helemaal ingevuld hebt, maar nog niet verzonden. Dan maak je daar een pdf aan en die uploadt je in de Aangiftecheck. Wanneer je persoonlijke rapport van de Aangiftecheck dan tips geeft voor verbetering van de aangifte, kun je die eerst doorvoeren op Mijn Belastingdienst en dan de aangifte verzenden.

Jazeker. Je mag je eigen belastingaangifte altijd verbeteren of herstellen zolang de Belastingdienst nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Je kunt de aangifte opnieuw openen, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen op Mijn Belastingdienst. De Belastingdienst gaat dan aan de slag met de laatst ingediende aangifte. En is er al wel een definitieve aanslag? Zelfs dan kun je onder bepaalde voorwaarden altijd een aangifte nog wel herstellen/verbeteren. Zie deze informatie!

Ja. Vanaf 1 maart 2022 vragen wij een bijdrage voor het gebruik van de Aangiftecheck. De bijdrage is €10,- voor particulieren en €15,- voor zelfstandig ondernemers. De reden dat wij een bijdrage vragen is dat de Bond voor Belastingbetalers zoveel mogelijk belastingplichtigen wil helpen om zekerheid te krijgen over hun belastingaangifte. De Aangiftecheck is hiervoor een belangrijk instrument. Het ontwikkelen en onderhouden van de Aangiftecheck is niet gratis. Vandaar dat wij een bijdrage vragen van de gebruiker.

Dat is vervelend. Het kan zijn dat de bestandsvorm (nog) niet wordt herkend door het programma. Het programma herkent alleen een pdf-bestand dat is gegenereerd vanuit een volledige aangifte die is gedaan via de website van de Belastingdienst. Is dit niet het geval, dan krijg je sowieso een foutmelding. Wij blijven de website continu updaten en verbeteren, zodat het wellicht op een later tijdstip wel lukt. Probeer het eens. Blijft het mislukken? Je mag de pdf van je aangifte ook naar ons mailen via info@aangiftecheck.nl. Dan kijken onze technische mensen waar er eventueel een fout zit. En uiteraard houden we dan contact met je.

Vervelend dat er iets fout gaat. Uit reacties van klanten merken we dat dit veroorzaakt kan worden door de browser (internetprogramma) wat op de computer staat. De Aangiftecheck werkt in principe met alle moderne browsers (Microsoft Edge, Chrome, Safari, Firefox). Het kan echter zijn dat op je computer een oudere versie staat van een browser. Je kunt dan of een nieuwere versie installeren of probeer het eens met een andere browser. Wij blijven uiteraard de website continu updaten en verbeteren. Blijft het een probleem en het lukt het niet? Je kunt de pdf van de aangifte ook naar ons mailen via info@aangiftecheck.nl. Dan kijken onze technische mensen wat er aan de hand is. En we houden je dan uiteraard op de hoogte!

Vervelend dat je geen persoonlijk rapport hebt ontvangen. Misschien is er tijdelijk een probleem met de verbinding geweest. Wil je het (later) nog eens proberen? En nee, als je al betaald hebt dan hoeft dat niet nog een keer. Check in ieder geval zelf ook even je spambox of reclame. Mogelijk dat onze mail daar binnen gekomen is.  Wat je ook probeert en het lukt niet? Dan mag je de pdf van de aangifte ook naar ons mailen via info@aangiftecheck.nl. Dan kijken onze technische mensen waar er eventueel een fout zit. Daarmee wordt de Aangiftecheck ook elke keer beter, dus bij voorbaat dank!

Nee, sorry. Het is helaas niet mogelijk om met het pdf-bestand vanuit de aangifte-app de Aangiftecheck te doen. Dit wordt door de Aangiftecheck nog niet ondersteund.

Terechte vraag. We gebruiken de gegevens uit je aangifte uiteraard om een controle te doen. Daarmee geven je tips om belasting te besparen. En nee, we delen geen gegevens met derden. Veel meer informatie over het gebruik van uw gegevens vind je in het privacybeleid op onze website (https://www.aangiftecheck.nl/privacybeleid/).

De Aangiftecheck is een initiatief van de Bond voor Belastingbetalers. Je vindt meer informatie over en contactgegevens van de Bond op onze website www.bondvoorbelastingbetalers.nl. Heb je vragen, opmerkingen of zie bijv. in het rapport gegevens die onjuist zijn, stuur ons dan een e-mail aan info@aangiftecheck.nl. Wij geven buiten de Aangiftecheck om geen persoonlijk belastingadvies; daarvoor verwijzen wij je graag naar een van de vele deskundige belastingadviseurs in ons land.

Check je belastingaangifte