Jouw kans op voordeel?

Je kunt bij het invullen van je belastingaangifte geld besparen door goed op te letten. Denk dan aan het controleren van de reeds ingevulde gegevens tot het goed doorlezen van de toelichting bij de vragen. Soms wordt een vraag wat omslachtig gesteld, waardoor je snel een verkeerde keuze maakt. Vergelijk je aangifte ook zeker met die van vorig jaar. En wellicht zijn er zaken die bij de volgende aangifte goed van pas komen. De Aangiftecheck loopt je aangifte door en wijst je op zaken die opvallend zijn, die je wellicht gemist hebt of die volgende keer van pas kunnen komen. Zo doe je in alle gevallen je voordeel met de Aangiftecheck.

Fiscaal partners? Grote kans op voordeel!

Heb je het hele jaar een fiscaal partner? Of heb je een deel van het jaar een fiscale partner en kies je ervoor om het hele jaar fiscale partners te zijn? Dan is de kans groot dat je samen belasting kunt besparen. Ieder heeft zijn eigen inkomen, maar er zijn ook vaak gezamenlijke posten. Denk dan aan de eigen woning met aftrek van hypotheekrente, aan het vermogen (bankrekeningen e.d.) en aan de aftrekposten als zorgkosten en giften.

Je mag namelijk deze gezamenlijke posten dusdanig verdelen dat je samen de minste belasting betaalt. Het maakt niet uit hoe je de posten verdeelt tussen jezelf en je fiscale partner. Elke verdeling mag, als het totaal maar 100% is.

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

Direct voordeel: optimale verdeling met de Aangiftecheck

De Aangiftecheck bekijkt jouw verdeling. Heb je dat zelf goed (optimaal) gedaan, dan vertellen we je dat in het te ontvangen rapport. En als het beter kan, dan rekent de Aangiftecheck net zo lang tot er een voor jullie optimale verdeling uit komt. In het rapport vertellen we je vervolgens op welke wijze de verdeling van de gezamenlijke posten je meer oplevert. Zie het voorbeeld hierboven. Je kunt de verdeling dan gewoon overnemen in de aangifte via Mijn Belastingdienst en ziet dan direct de aangepaste bedragen voor de aanslag van jou en van je partner. Dus direct voordeel, makkelijk toch?

Nieuw: optimale verdeling door de Belastingdienst

Met ingang van de aangifte inkomstenbelasting 2022 biedt de Belastingdienst in haar aangifteprogramma ook een automatisch optimale verdeling. Dat vinden wij een prima ontwikkeling. Voor het jaar 2022 wordt de optimale verdeling alleen toegepast als er sprake is van de verdeelposten “Eigen woning (hypotheekrente)” en/of de persoonsonsgebonden aftrek (zorgkosten, giften e.d.).

Is er in de aangifte sprake van box 3 vermogen, box 2 inkomen, winst uit een onderneming of bijverdiensten, dan werkt de automatische verdeling nog niet. De Belastingdienst gaat de komende jaren de automatisch optimale verdeling wel uitbreiden.

Met de Aangiftecheck wordt in alle gevallen een optimale verdeling tussen partners berekend. En uiteraard controleren wij ook altijd of we het eens zijn met de verdeling zoals deze door de Belastingdienst is berekend. Kortom in alle gevallen bereiken we samen een optimale uitkomst!

 


De Bond voor Belastingbetalers vraagt een bijdrage van € 25 van gebruikers voor het onderhoud en verbetering van de Aangiftecheck. Lees hier meer informatie over de prijs van de Aangiftecheck.

Check ook je belastingaangifte