De top 5 tips als het gaat om zelf belastingaangifte doen

De belastingaangifte voor 2021 moet uiterlijk 8 mei weer rond zijn. Hoe zorg je dat je niet meer belasting betaalt dan nodig? Of weet je misschien niet hoe te beginnen met zelf belastingaangifte doen?

In deze blog lees je vijf belangrijke tips over goede voorbereiding, aftrekposten en meer. Zo stomen we je klaar om zelf belastingaangifte te doen!

De vijf belangrijkste tips

  1. Optimaliseer je vermogen
  2. Maak gebruik van heffingskortingen
  3. Denk aan je hypotheekrente
  4. Zzp’ers opgelet
  5. Zelf belastingaangifte doen? Vergeet de Aangiftecheck niet!

Tip 1: optimaliseer je vermogen

Heb je een fiscale partner? Dan kan het best lastig zijn om jullie gespaarde- en belegde vermogen in box 3 optimaal te verdelen. De ingewikkelde structuur van de inkomstenbelasting maakt het er ook niet makkelijker op. Zelfs belastingadviseurs komen er niet meer uit zonder het gebruik van geavanceerde rekentools.

De Aangiftecheck rekent per aangifte tot wel enkele tienduizenden verschillende verdelingen uit en kiest uiteindelijk de voordeligste voor de gebruiker. Zo bespaar je een hoop geld. Overigens geldt deze optimalisering ook voor de hypotheekrenteaftrek en andere posten die fiscale partners onderling mogen verdelen.

Tip 2: maak gebruik van heffingskortingen

Vergeten een vinkje te zetten in je aangifte? Geloof ons je bent niet de enige. Vooral alleenstaande ouderen vergeten een vinkje te zetten in hun aangifte. Een dure fout, omdat zie hierdoor een specifieke heffingskorting voor AOW’ers missen. De misgelopen korting bedraag maar liefst meer dan €400,-. De Aangiftecheck controleert automatisch of je vergeten bent een vinkje te zetten en geeft meteen advies hoe en waar je het vinkje moet zetten.

Tip 3: denk aan je hypotheekrente

Hoewel hypotheekrente aftrekbaar is, moet je tegenwoordig aan heel wat regels en voorwaarden voldoen wil nog renteaftrek krijgen. Zo mag je voor een aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld niet meer altijd de rente in aftrek brengen. Ook hier gelden uitzonderingen op, die mensen vaak over het hoofd zien.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is de rente gewoon aftrekbaar. Hiervoor moet je wel een vinkje zetten in je belastingaangifte. En laat dat vinkje precies zijn wat mensen vaak vergeten aan te zetten. Door het vinkje uit te laten, is de rente niet aftrekbaar. De Aangiftecheck let hierop bij het controleren van de aangifte en geeft aan hoe en waar je het vinkje moet aanzetten.

Weten hoe je je belastingaangifte kunt laten controleren? In onze vorige blog lees je hoe de Aangiftecheck precies werkt.

Tip 4: zzp’ers opgelet

Veel ondernemers hadden het door de coronacrisis zwaar te verduren in 2020.  Minder omzet, verlies lijden of zelfs failliet. Op fiscaal gebied moeten ondernemers op veel punten letten tijdens het invullen van hun belastingaangifte. Zo is de zelfstandigenaftrek gewijzigd.  Ondernemers mogen er, voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 1 oktober 2020, van uitgaan dat ze ten minste 24 uur per week hebben gewerkt. Zo voldoen ze makkelijker aan het urencriterium van 1.225 uren.

Vergoedingen die ondernemers hebben ontvangen op grond van de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) of TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) moeten onbelast zijn. Zzp’ers zien hier zelf op toe. Voor ondernemers die in 2020 minder inkomen hadden door de coronacrisis, raden we aan om af te wegen of middeling zinvol is.

Tip 5: zelf belastingaangifte doen? De Aangiftecheck!

Met de Aangiftecheck kun je eenvoudig controleren of je belastingaangifte klopt. We begrijpen heel goed dat je alleen tips wilt ontvangen die voor jouw belastingaangifte van toepassing zijn. Samen met een team van fiscalisten hebben we slim computerprogramma ontworpen om aan deze wens te voldoen. Het programma controleert niet alleen of er onlogische gegevens zijn ingevuld, maar geeft ook relevante belastingtips.

Vul geen onlogische gegevens in

Onlogische gegevens zijn niet per definitie onjuiste gegevens. Toch is het belangrijk om te controleren of de gegevens wel op de juiste plek staan. Voorbeelden van onlogische gegevens waar de Aangiftecheck op controleert zijn:

  1. Je jaaropgave staat in een onjuiste categorie
  2. Een TOGS-vergoeding staat onder je inkomsten
  3. Onjuiste kosten aftrekken bij specifieke beroepen

1 Je jaaropgave staat in een onjuiste categorie

De Belastingdienst verwerkt al jaren alle jaaropgaven in het programma. Je moet vaak zelf invullen wat voor soort loon het betreft. In veel gevallen is het makkelijk de juiste categorie te kiezen, maar bij bijvoorbeeld ontslagvergoedingen en transitievergoedingen maak je makkelijker fouten. De keuze voor het soort loon bepaald of, en zo ja, hoeveel arbeidskorting je krijgt.

Vul je je gegevens niet goed in of controleer je ze niet goed genoeg, dan loop je het risico terug te moeten betalen wat je onterecht te veel hebt ontvangen. De Aangiftecheck beoordeeld aan de hand van een algoritme voor iedere jaaropgave of het op basis van enkele criteria logisch is dat de jaaropgave in de gekozen categorie staat.

2 Een TOGS-vergoeding staat onder je inkomsten

Voor 2020 beoordeelt de Aangiftecheck bijvoorbeeld of er een TOGS-vergoeding onder de inkomsten staat. Op grond van de TOGS krijgen bepaalde ondernemers een schadevergoeding voor schade als gevolg van de coronacrisis. Deze schadevergoeding is onbelast en hoort daarom niet onder je inkomsten te staan. Met de Aangiftecheck weet je zeker of je TOGS-vergoeding onder je inkomsten staat of niet.

3 Onjuiste kosten aftrekken bij specifieke beroepen

Welke kosten zijn wel aftrekbaar, welke kosten niet en welke kosten zijn slechts gedeeltelijk aftrekbaar? Dit is soms lastig te beoordelen. De Aangiftecheck geeft hier, indien mogelijk, per specifiek beroep een overzicht van. Een aftrekpost om een toga te laten reinigen verwachten we bijvoorbeeld bij een predikant of advocaat. Toch kan dit ook een kostenpost zijn voor iemand die een vergoeding ontvangt voor het waarnemen op een stembureau.

Met bovenstaande tips maken we zelf belastingaangifte doen een stukje makkelijker voor iedereen. Toch niet zeker of je de aangifte juist hebt ingevuld? Check het met de Aangiftecheck!

Neem contact op

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog: ‘Hoe belastingaangifte doen met De Aangiftecheck?’. Of ben je benieuwd naar jouw kans op voordeel? Neem contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar!

Terug naar PUBLICATIES

Check je belastingaangifte