De top 6 tips als het gaat om zelf belastingaangifte doen

De belastingaangifte voor 2021 moet uiterlijk 1 mei weer rond zijn. Hoe zorg je dat je niet meer belasting betaalt dan nodig? Of weet je misschien niet hoe te beginnen met zelf belastingaangifte doen?

In deze blog lees je vijf belangrijke tips over goede voorbereiding, aftrekposten en meer. Zo stomen we je klaar om zelf belastingaangifte te doen!

De zes belangrijkste tips

  1. Optimaliseer je vermogen
  2. Let op zorgtoeslag en zorgkosten
  3. Maak gebruik van heffingskortingen
  4. Denk aan je hypotheekrente
  5. Zzp’ers opgelet: check de oudedagsreserve
  6. Maak gebruik van middeling

Tip 1: optimaliseer je vermogen

Heb je een fiscale partner? Dan kan het best lastig zijn om jullie gespaarde- en belegde vermogen in box 3 optimaal te verdelen. De ingewikkelde structuur van de inkomstenbelasting maakt het er ook niet makkelijker op. Zelfs belastingadviseurs komen er niet meer uit zonder het gebruik van geavanceerde rekentools.

De Aangiftecheck rekent per aangifte tot wel enkele tienduizenden verschillende verdelingen uit en kiest uiteindelijk de voordeligste voor de gebruiker. Zo bespaar je een hoop geld. Overigens geldt deze optimalisering ook voor de hypotheekrenteaftrek en andere posten die fiscale partners onderling mogen verdelen.

Tip 2: let op zorgtoeslag en zorgkosten

Uit onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat 14% van de belastingbetalers geen gebruik maakt van hun recht op zorgtoeslag. Zonde, want hiermee kun je honderden tot wel meer dan 1.000 euro per jaar besparen. De Aangiftecheck checkt het recht op zorgtoeslag en geeft tips over hoe je deze toeslag aanvraagt. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde zorgkosten af te trekken van de belasting. Uit onderzoek van de Aangiftecheck blijkt dat weliswaar niet veel mensen zorgkosten opgeven in hun aangifte, maar dat zij gemiddeld wel een bedrag van 1.500 euro kunnen aftrekken. Vooral voor oudere mensen loont het om hier even goed naar te kijken, bijvoorbeeld met hulp van de Aangiftecheck.

Tip 3: maak gebruik van heffingskortingen

Vergeten een vinkje te zetten in je aangifte? Geloof ons, je bent niet de enige. Vooral alleenstaande ouderen vergeten een vinkje te zetten in hun aangifte. Een dure fout, omdat zie hierdoor een specifieke heffingskorting voor AOW’ers missen. De misgelopen korting bedraag maar liefst meer dan €400,-. De Aangiftecheck controleert automatisch of je vergeten bent een vinkje te zetten en geeft meteen advies hoe en waar je het vinkje moet zetten.

Tip 4: denk aan je hypotheekrente

Hoewel hypotheekrente aftrekbaar is, moet je tegenwoordig aan heel wat regels en voorwaarden voldoen wil nog renteaftrek krijgen. Zo mag je voor een aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld niet meer altijd de rente in aftrek brengen. Ook hier gelden uitzonderingen op, die mensen vaak over het hoofd zien.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is de rente gewoon aftrekbaar. Hiervoor moet je wel een vinkje zetten in je belastingaangifte. En laat dat vinkje precies zijn wat mensen vaak vergeten aan te zetten. Door het vinkje uit te laten, is de rente niet aftrekbaar. De Aangiftecheck let hierop bij het controleren van de aangifte en geeft aan hoe en waar je het vinkje moet aanzetten.

Weten hoe je je belastingaangifte kunt laten controleren? In onze vorige blog lees je hoe de Aangiftecheck precies werkt.

Tip 5: zzp’ers opgelet: check de oudedagsreserve

Zelfstandig ondernemers mogen jaarlijks een bedrag in aftrek brengen dat ze sparen voor hun pensioen, de zogenaamde oudedagsreserve. Dit klinkt aantrekkelijk, want door deze aftrekpost betaal je minder belasting. Maar ooit in de toekomst moet je over deze reserve nog belasting betalen. En deze terugbetalingen kan, als je ook rekening houdt met toeslagen, best oplopen.

Tip 6: maak gebruik van middeling

Een andere tip voor particulieren en zelfstandig ondernemers is het gebruik van middeling, waardoor je belasting bespaart. Dit jaar is formeel de laatste kans op middeling. De wetgever heeft aangekondigd deze regeling af te willen schaffen, terwijl juist zelfstandig ondernemers baat kunnen hebben bij deze fiscale maatregel. De Aangiftecheck stelt je in staat om middeling toe te passen, waarmee een eventuele besparing berekent wordt. Bij de Aangiftecheck hebben we al voorbeelden gezien van mensen die meer dan 1.000 euro konden besparen!

Neem contact op

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog: ‘De top 6 tips als het gaat om zelf belastingaangifte doen’? Of ben je benieuwd naar jouw kans op voordeel? Neem contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar!

Terug naar PUBLICATIES

Check ook je belastingaangifte