Hoe belastingaangifte controleren met De Aangiftecheck in 2022?

Uit verschillende onderzoeken die de Bond voor Belastingbetalers (BvB) onder haar achterban heeft uitgevoerd, is gebleken dat mensen zekerheid willen over hun belastingaangifte. Het gaat hierbij niet alleen om hoe belastingaangifte goed te doen, maar ook om de bevestiging dat zij geen geld laten liggen. Daar is de Aangiftecheck voor in het leven geroepen. In deze blog lees je voor wie de check is en hoe je gemakkelijk je aangifte controleert via de Aangiftecheck.

Hoe belastingaangifte controleren in 2022?

 • Voor wie is de aangiftecheck?
 • Hoe belastingaangifte doen?
 • Controle in drie eenvoudige stappen
 • Kans op voordeel
 • Fiscale partners

Voor wie is De Aangiftecheck?

Uit onze onderzoeken blijkt dat Nederlandse belastingbetalers niet altijd aanspraak maken op hun recht op inkomensondersteunende maatregelen, zoals toeslagen en heffingskortingen. Voor wie is De Aangiftecheck opgezet? Voor iedere belastingbetaler in Nederland die zijn belastingaangifte zelf doet als particulier of zelfstandig ondernemer (zzp’er). Onze check biedt de meeste kans op voordeel bij mensen met:

 • Een fiscaal partner
 • Vermogen
 • Een eigen huis

Twijfel je bij je belastingaangifte en zoek je hulp? Controleer je belastingaangifte op de meest voorkomende fouten met De Aangiftecheck en ontvang een persoonlijk adviesrapport. In dit rapport vind je een second opinion, belangrijke tips en de berekende voordelen.

Hoe belastingaangifte controleren?

Nu we hebben uitgelegd wat De Aangiftecheck is en voor wie dit initiatief geschikt is, gaan we in op de vraag hoe. Want hoe werkt de controle van je belastingaangifte precies? Het is heel eenvoudig: loop de volgende drie stappen van achter je PC door en krijg zekerheid over je eigen belastingaangifte binnen één minuut.

Controleer je belastingaangifte in drie eenvoudige stappen

Snel, eenvoudig en vertrouwd. Controleer je belastingaangifte met De Aangiftecheck in drie eenvoudige stappen:

 1. Upload je belastingaangifte
 2. Controle van je belastingaangifte
 3. Ontvang persoonlijk rapport per e-mail

Stap 1: upload je belastingaangifte

Allereerst vragen we je om het PDF-document van je eigen belastingaangifte te uploaden via www.aangiftecheck.nl. Benieuwd hoe je de PDF van je aangifte kunt downloaden van de website van de Belastingdienst? Klik dan hier voor onze uitleg.

Heb je de aangifte al? Selecteer het document uit je bestanden en start met uploaden. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met je gegevens. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

Stap 2: controle van je belastingaangifte

Vervolgens wordt je belastingaangifte gecontroleerd met behulp van ons geautomatiseerde programma. Elke belastingaangifte wordt onderworpen aan minstens 70.000 berekeningen. Zodra deze gecontroleerd is, krijg je het onderwerp van de belangrijkste belastingtips direct te zien.

Benieuwd op welke punten je aangifte minimaal wordt gecontroleerd? Lees het in onze gloednieuwe blog over de vijf nieuwe features van De Aangiftecheck in 2021.

Meer aangiftes uploaden

Vanaf dit jaar kun je bij de Aangiftecheck meerdere aangiftes uploaden. Dit stelt je in staat om de aangifte van dit jaar te vergelijken met de aangifte van vorig jaar. Hiermee zie je meteen welke opvallende zaken er misschien verschillen met vorig jaar. Maar nog belangrijker: de Aangiftecheck controleert je recht op middeling. Als je 3 belastingaangiftes uploadt, controleren wij of je geld terugkrijgt door middeling toe te passen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een bepaald jaar door omstandigheden een heel laag of juist een heel hoog inkomen hadden. 

Stap 3: ontvang persoonlijk rapport per e-mail

Voor de derde en tevens laatste stap vragen we om je e-mail. Je ontvangt namelijk het persoonlijk rapport over je belastingaangifte per e-mail, welke zorgvuldig is samengesteld door ons team. In dit rapport vind je jouw persoonlijke belastingtips en geven we je aan hoe de belastingaangifte te verbeteren, waar mogelijk.

Het onderhoud, implementeren van wijzigingen en doorvoeren van verbeteringen kost ons natuurlijk geld. Daarom vragen wij vanaf dit jaar een kleine financiële bijdrage van gebruikers van de Aangiftecheck. 

Kans op voordeel

Bij het invullen van de belastingaangifte kun je vaak geld besparen door goed op te letten. Uit de resultaten van de Aangiftecheck blijkt dat 1 op de 4 gebruikers kan besparen! Controleer je reeds ingevulde gegevens zorgvuldig en vergelijk ook zeker je aangifte met die van vorig jaar. Wellicht zijn er zaken die belangrijk zijn om bij de volgende aangifte mee te nemen. Wij lopen je aangifte altijd goed door en wijzen je op:

 • Zaken die opvallend zijn
 • Punten die je eventueel gemist hebt
 • Topics die de volgende keer van pas komen

Ook als de check geen voordeel oplevert, is het een nuttige tool. Het biedt namelijk zekerheid over de aangifte. Dat is voor iedereen belangrijk en zo doe je in alle gevallen je voordeel met de Aangiftecheck.

Fiscale partners

Grote kans dat je met een fiscale partner belasting kunt besparen. Naast eigen inkomen zijn er ook vaak gezamenlijk posten, zoals het eigen vermogen en aftrekposten zoals zorgkosten en giften. De Aangiftecheck beoordeelt jouw verdeling. Heb je dit goed gedaan? Dan ontvang je hierover bevestiging in je ontvangen rapport. Kan het beter? Dan rekenen we net zolang door tot we uitkomen op de beste verdeling.

Neem vervolgens onze verdeling gewoon over in de aangifte via Mijn Belastingdienst. Je ziet direct de aangepaste bedragen voor de aanslag van jou en die van je partner. Geniet van direct voordeel met De Aangiftecheck. Makkelijk, toch?

Neem contact op

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog: ‘Hoe belastingaangifte doen met De Aangiftecheck?’. Of ben je benieuwd naar jouw kans op voordeel? Neem contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar!

Terug naar PUBLICATIES

Check ook je belastingaangifte